IET Faraday Challenge 2019 – National Final

Date: 17th August 2019

Organiser: The Institution of Engineering and Technology (IET)

Co-organiser: Honeywell International Sdn Bhd...

Lihat Lagi

IET FARADAY Challenge 2019-AKHIR KEBANGSAAN

Tarikh: 17 hb Ogos 2019

Penyusun: Institusi Kejuruteraan dan Teknologi (IET)

Co-organiser: Honeywell International Sdn Bhd

Venue: Honeywell International Sdn Bhd, Suite 25-1, Level 25, The Vertical, Avenue 10, Bangsar South City, UOA Corporate Tower, Lobby B, No. 8, Jalan Kerinchi, Kuala Lumpur.

Tema untuk cabaran ini ialah "Smart City". Pelajar akan menggunakan komponen Maker Uno untuk membuat prototaip permohonan mereka. Objektif program ini:

1) Untuk dedahkan pelajar kepada cabaran mereka dan membuat penyelesaian prototaip kepada masalah kejuruteraan kehidupan sebenar.

2) Pelajar untuk bekerjasama dalam pasukan untuk mencapai matlamat yang ditetapkan.

3) Untuk meningkatkan kurikulum yang sedia ada di sekolah kerana ia menggalakkan pelajar untuk menggunakan ilmu sains dan kejuruteraan mereka yang sedia ada dan membolehkan mereka untuk menyepadukan pembelajaran dalam sains, teknologi dan matematik.

4) Kampong kemahiran kerjasama kerjasama, komunikasi dan menyelesaikan masalah di kalangan pelajar

Ir Noorfaizah Hamzah telah menghadiri Cabaran IET Faraday dari di pertandingan peringkat kebangsaan sebagai hakim yang dijemput. Tahniah kepada semua pelajar yang menyertai, mewakili negeri-negeri mereka, dan sekolah-sekolah. Dan ucapan tahniah kepada pemenang hadiah pertama, pasukan akan mewakili Malaysia dalam pertandingan di Brunei.