Lawatan Akademik Ke Newater, Singapora, Indah Water Konsortium, Syarikat Air Johor

PENGANJUR: SUBJECT WATER RESOURCES ENGINEERING

TARIKH MULA: Jumaat, November 23, 2018

TARIKH TAMAT: Ahad, November 25, 2018

LOKASI: JOHOR

JUMLAH PELAJAR: 23

JUMLAH STAFF: 1

RINGKASAN PROGRAM : NEWater adalah satu buah syarikat di bawah kerajaan Singapura dan teknologi yang digunakan dapat mengatasi masalah air yang dialami di negara tersebut. Indah water konsortium pula adalah satu satunya syarikat yang menjalankan aktiviti pembersihan air pembentungan.

PENCAPAIAN PROGRAM (SEBELUM): Malaysia mengalami masalah pembuangan air tercemar yang tinggi di beberapa tempat di Malaysia. Bagi membendung masalah ini, pendedahan terhadap rawatan dan masalah yang dihadapi perlu di berikan kepada generasi pelapis.

PECAPAIAN PROGRAM (SELEPAS):

1. Dapat melihat secara terus proses rawatan air yang digunakan oleh negara Singapura yang menghadapi masalah krisis air.

2. Pengenalan secara terus kepada cara rawatan air kumbahan di Malaysia.

3. Dapat melihat secara terus teknologi pengairan yang digunakan di Malaysia.

CADANGAN: Secara keseluruhan, lawatan akademik yang dijalankan beginilah dapat menaikan semangat serta dapat membuka minda pelajar tentang pemahaman yang lebih dalam mata pelajaran yang diambil.

PENUTUP: Program anjuran mata pelajaran ECW 566 ini adalah satu platform yang baik sebagai pendedahan awal kepada pelajar berkaitan teori di dalam kelas serta dapat melihatnya secara terus melalui lawatan ini. Ini adalah satu inisiatif sebelum mereka melangkah ke medan yang seterusnya iaitu bidang pekerjaan.

NAMA PELAPOR: Yusnita Bt Ismail

JAWATAN: Pelajar